Hi...semua, lately Billis busy ckit ngan kerja2 umah & ofis yg x penah abis...hehehe...dalam cbok2 tue, sempat jugalah Billis menyiapkan 2 jenis biskut raya...sebenonya , nie first time Billis buat kuih raya coz sebelum nie Billis beli jer kuih kat pasaraya or kedai2 kt luar tue...tapi tetiba plak tahun nie Mr. Hubby minta Billis buatkan Biskut Mazola utk dia...nak x nak kena ler belajar membuatnya...puas jugalah Billis google dlm internet mencari resipi biskut mazola tue...dh alang2 godek google cari resipi biskut tue, Billis pn cari la juga resipi Cornflakes Madu untuk my son sekali...Sori lah Billis x ingat ambil resipi nie dr mana, tp apa2 pn Billis ucapkan terima kasih pada tuan empunya resipi nie yek....Jom layan resipi kt bawah....
BISKUT CORNFLAKES MADU
Bahan-bahan
4 cawan Cornflakes (Billis buat 5 cawan)
1/4 cawan madu
1/4 cawan mentega (Billis guna jenama Buttercup)
Papercup
Ceri / Sprinkles (Billis prefer ceri utk hiasan)
Cara-cara
1. Cairkan mentega dan madu dengan api yang kecil dalam periuk/kuali. Kacau hingga mentega cair.
2. Cornflakes dihancurkan sedikit dan dimasukkan dalam mangkuk.
3. Campuran mentega dan madu dimasukkan ke dalam mangkuk beris Cornflakes tadi.
4. Gaul rata hingga semua Cornflakes diselaputi dengan madu.
5. Sudukan ke dalam papercup. Letak hirisan ceri/sprinkles jika suka.
6. Susun di loyang dan bakar selama 10-15 minit dengan suhu 150 degrees.
7. Selepas sejuk bolehlah disimpan dalam bekas kedap udara.
BISKUT MAZOLA
Bahan-bahan
1 cawan minyak mazola (Billis wt 1/2 cawan jer...)
1 1/2 cawan tepung gandum (diayak)
1/2 cawan tepung jagung
3/4 cawan gula halus
1 cawan kacang tumbuk (billis wat 2 cawan coz I love peanuts)
1 cawan esen vanilla
1 @ 2 biji telur (ambil kuning sahaja untuk di sapu atas acuan kuih sebagai hiasan)
Kacang (untuk hiasan juga)
Cara-cara
1. Mula-mula...kena buat kacang tumbuk dulu. Untuk dapatkan kacang tumbuk, kacang tanah hendaklah digoreng tanpa
minyak dan dibuang kulitnya serta ditumbuk / dikisar.
2. Selepas tue, campurkan kesemua bahan di atas kecuali minyak. Kemudian gaulkan hingga sebati.
3. Masukkan minyak Mazola sedikit demi sedikit sambil uli adunan hingga menjadi doh.
4. Ambil doh sedikit dan tekapkan mengikut acuan yg anda suka.
5. Letakkan acuan biskut td di atas dulang pembakar. Lakukan sehingga habis adunan.
6. Letak lebihan kacang tanah goreng td di atas permukaan biskut.
7. Sapu bahagian atas biskut dengan kuning telur.
8. Kemudian bakar selama 20 minit pada suhu 180 degrees.
9. Setelah masak, bolehlah di angkat dan biarkan sejuk seketika sebelum di simpan di dalam bekas kedap udara.
Selesai....
Dh layan resipi, meh kita layan gambo plk yek...
CORNFLAKES MADU
Sebelum letak dalam oven.
Semasa dalam oven.
Siap.....
BISKUT MAZOLA
Sebelum dibakar dalam oven.
Selepas di bakar...siap.. :)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan