Kali nie Billis nak share 1 lagi resipi kuih/kerepek raya yang agak simple dan mudah penyediaannya..cuma memerlukan kesabaran & ketekunan jer....hehehe....rasanya semua orang tahu mcm mna nk buat popia manis nie kan...x kisahlah...mungkin lain org lain caranya...betul x???? Sebenonya Billis x tau nama sebenarnya popia nie...Billis bubuh jer nama POPIA MANIS coz ianya bersalut gula dan rasanya manis...hehehe...so we go to the recipe ok.....
Mula-mula, kita perlukan kulit popiah.
Gulung kulit popiah td seperti gambar di atas. Selepas gulung jangan lupa gamkan kulit popiah supaya ianya tak terbuka. Untuk buat gam senang jer...ambil sedikit tepung dan campurkan dengan air, kacau sebati pastu bolehlah disapu pada kulit popiah tue td....
Selepas di gulung, bolehlah dipotong serong ataupun menegak...ikut citarasa masing2..
Dah siap potong/gunting bolehlah digoreng.
Bila warna kulitnya agak kekuningan @ garing boleh diangkat dan di toskan minyak sehingga kering.
Agak2 dh sejuk sedikit, bolehlah digaulkan dengan gula. Untuk gula, Billis blender gula halus sehingga ianya menjadi seperti debu (ala2 gula donut gitu rupanya).....gaul popia & gula sampai sebati.....
Selepas itu, bolehlah disimpan di dalam bekas kedap udara.....dh siap...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan